piątek, 28 sierpnia 2015

Jagody, jagody ...

      Po pierogach nadszedł czas na jagodowe desery. Podczas pobytu Janka w przedszkolu upiekłam z Julkiem ciasto z jagodami i jeżynami. I to nie byle jakie ciasto, bo pełnoziarniste (że niby takie zdrowe). Juju pomagał jak tylko potrafił. Wyszło nam rewelacyjne ciacho.
   Jagodową panna cottę robiłam sama. Wieczorem, żeby spokojnie poleżała w lodówce do następnego dnia. No i też pyszna. Świetna alternatywa dla tradycyjnej galaretki.
      Oba przepisy mamy ze strony mojewypieki.com i za Dorotą je cytuję.     









PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z JAGODAMI I JEŻYNAMI

150 g masła szczypta soli
120 g ciemnego brązowego cukru
4 jajka 4 łyżki mleka (60 ml)
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g jagód
mały pojemniczek jeżyn
migdały w płatkach
cukier puder do oprószenia

 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia się składników. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, mieszając szpatułką. 
  Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.




JAGODOWA PANNA COTTA

200 g jagód
świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
60 g cukru
300 ml śmietany kremówki 36%
100 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
jagody do dekoracji

  W małym garnuszku umieścić jagody, sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek. Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 
  Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte jagody, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce. 
 Kolejnego dnia przed podaniem ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Wyłożyć na panna cottę, ozdobić jagodami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz