W kalendarzu adwentowym był przepis na muffiny piernikowe i papilotki do muffinków. No i stało się jasne, co robimy po południu: pieczemy muffinki dla św. Mikołaja!
MUFFINY PIERNIKOWE
przepis pochodzi z "Feast" Nigelli Lawson
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 jajko
50 g ciemnego cukru muscovado
50 g jasnego cukru muscovado
150 ml mleka
¼ łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego
4 łyżki melasy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać suche składniki: przesianą makę, sodę, proszek, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki wymieszać z mokrymi np. za pomocą rózgi kuchennej, wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę na muffiny wyłożyć papioltkami i przełożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180°C lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz