środa, 5 grudnia 2018

Pieczemy dla Mikołaja. Świętego.

W kalendarzu adwentowym był przepis na muffiny piernikowe i papilotki do muffinków. No i stało się jasne, co robimy po południu: pieczemy muffinki dla św. Mikołaja!









MUFFINY PIERNIKOWE 
przepis pochodzi z "Feast" Nigelli Lawson

250 g mąki pszennej 
½ łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1½ łyżeczki mielonego imbiru 
1 łyżeczka cynamonu 
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 jajko 
50 g ciemnego cukru muscovado 
50 g jasnego cukru muscovado 
150 ml mleka 
¼ łyżeczki octu balsamicznego 
6 łyżek oleju 
6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego 
4 łyżki melasy 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać suche składniki: przesianą makę, sodę, proszek, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki wymieszać z mokrymi np. za pomocą rózgi kuchennej, wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę na muffiny wyłożyć papioltkami i przełożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180°C lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz