wtorek, 12 marca 2019

Mamo, a zrobisz nam ryż z jabłkami?

Zrobię, zrobię, ale nie sama.
Janek obierał jabłka, Julek tarł na tarce. Razem nastawiliśmy ryż i gotował się sam w mleku z wanilią. A potem trafił z podduszonymi jabłkami do pieca.
I już.





RYŻ  NA MLEKU Z JABŁKAMI

200 g (1 szklanka) sypkiego ryżu
500 ml mleka (może być kokosowe)
6 łyżek cukru
4 łyżki masła + do posmarowania formy
1 laska wanilii
1 kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. 
Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, ziarenka z laski wanilii oraz wydrążoną laskę wanilii i szczyptę soli. Gotujemy pod pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki. 
Przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce. W garnku lub większej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła z pozostałym cukrem. Wrzucamy jabłka. Dodajemy ok z cytryny i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. 
Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie wszystkie jabłka, przykrywamy resztą ryżu. Na wierzch dajemy resztę masła. Pieczemy przez 25 minut. Wierzch oprószamy resztą cynamonu. Przekładamy do miseczek i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz