Janek i Julek sami przygotowali pizze: każdy dla siebie oraz dla rodziców.* Jerzo z ochotą dosiadł do stołu roboczego. Najpierw powyjadał dodatki do pizzy, a w końcu zabrał się za surowe ciasto.
A pizze wyszły "pysia".
Nasz niezawodny przepis na spód pizzowy:
250 g mąki (najczęściej używamy orkiszowej)
7 g suchych drożdży
150 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Zwykle robimy z podwójnej lub potrójnej porcji (gdy mamy ochotę na grubszą, "amerykańską" pizzę).
Wszystkie składniki zagniatamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozciągamy nadając dowolny kształt, dopasowując do dowolnej foremki/blachy.
Obkładamy dodatkami.
Pieczemy ok. 10 min. w jak najgorętszym piekarniku - u nas 250 stopni.
*Jerzo dostał od każdego kawałek, nie był głodny, mimo że nie miał swojej pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz