środa, 4 grudnia 2019

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja

Dwa dni wcześniej, bo na 5. grudnia chłopcy zostali zaproszeni na urodziny Karolka z klasy Janka.
Upiekliśmy genialne w swej prostocie ciasteczka z masła orzechowego.
Szybkie, łatwe i bezglutenowe nawet.








Przepis ze strony Moje wypieki.

PROSTE CIASTKA ORZECHOWE

280 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
1 duże jajko
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do dokładnego połączenia się i powstania plastycznej i łatwej do formowania masy. Z masy formować nieduże kulki i układać je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w odstępach. Spłaszczyć widelcem nadając ciastkom charakterystyczny wzorek. Piec w temperaturze 180ºC z termoobiegiem przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz