Upiekliśmy genialne w swej prostocie ciasteczka z masła orzechowego.
Szybkie, łatwe i bezglutenowe nawet.
Przepis ze strony Moje wypieki.
PROSTE CIASTKA ORZECHOWE
280 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
1 duże jajko
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do dokładnego połączenia się i powstania plastycznej i łatwej do formowania masy. Z masy formować nieduże kulki i układać je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w odstępach. Spłaszczyć widelcem nadając ciastkom charakterystyczny wzorek.
Piec w temperaturze 180ºC z termoobiegiem przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz