Halloween.
Dzień zdominowały przygotowania na halloweenowy wieczór. Zaczęliśmy od dyniowych bułeczek w kształcie dyni według przepisu z bloga Doroty Świątkowskiej.
- 360 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 125 ml (pół szklanki) mleka
- 1 jajko
- 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 125 g puree z dyni*
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- kilka orzechów pekan lub włoskich
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części, każda około 73 g. Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować dynie – lekko spłaszczyć, następnie ostrym nożem ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki – wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy). Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. W środek włożyć kawałek orzeszka.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz