- Mami, kiedy znowu zrobimy te kuleczki, które są słodyczkami, a są zdrowe?
No to zrobiliśmy. Korzystamy z przepisu Darii Ładochy podejrzanego w 12. odcinku serii "Ugotuj mi, mamo! 3".
FIGOWE TRUFLE
2 garści suszonych fig
2 łyżeczki oleju kokosowego extra vergin
2 łyżki karobu
1-2 łyżki wody
4 łyżki wiórków kokosowych
Namoczone w gorącej wodzie figi drobno siekamy, dodajemy olej kokosowy, wodę i karob. Miksujemy blenderem na gładką masę i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdyby masa była ciągle za rzadka, co się czasami zdarza, można dodać mielonych migdałów i/lub siemienia lnianego.
Następnie formujemy z masy kuleczki i obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Jeśli nie uda Wam się zjeść wszystkich od razu, pozostałe schowajcie do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz