Janek sam wybrał przepis w książce Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery. Miały być drożdżówki z malinami. Ale nie mogliśmy nigdzie dostać malin. Stanęło więc na maliniakach bez malin, ale za to z kruszonką. Upiekliśmy. Wyszły pyszne!
Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery Doroty Świątkowskiej. Znajdziecie go też na stronie Doroty. My - zamiast malin i cukru perłowego - użyliśmy kruszonki.
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na 11 - 12 drożdżówek:
500 g mąki pszennej chlebowej
12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka
200 ml mleka
50 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
60 g masła pół łyżeczki soli
Nadzienie:
200 g serka mascarpone
1 jajko
60 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
Do posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Składniki na kruszonkę:
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 h). W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na 11 - 12 równych części (około 85 g każda). Uformować je w okrągłe bułeczki i odłożyć na 30 minut, na omączoną blachę do napuszenia (przykryte lnianym ręczniczkiem). Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1,5 łyżki nadzienia z mascarpone. Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół), posypać kruszonką i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, przełożyć na kratkę i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz