poniedziałek, 20 lipca 2015

Babeczki i porzeczki

   I to czerwone. Porzeczki. A babeczki z migdałową kruszonką. I porzeczkami właśnie. Łatwe do zrobienia. Jak to babeczki. A chłopcy lubią babeczki. Jak to chłopcy.
   Piekliśmy razem. Przepis mamy od Doroty.






MUFFINY MIGDAŁOWE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 
około 10 muffinek

1 szklanka zmielonych migdałów
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubem
1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubem
2/3 szklanki drobnego cukru (lub mniej)
1 duże jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
45 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można zastąpić olejkiem)
120 g porzeczki czerwonej

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, na końcu wmieszać porzeczki. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki, praktycznie do wysokości foremki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

Kruszonka:
pół szklanki zmielonych migdałów
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki wyrobić. Gdyby kruszonka okazała się zbyt lepka, dosypać mąki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz