150 g płatków owsianych, tradycyjnych
100 g masła, roztopionego
1 duże jajko
90 - 100 g drobnego cukru trzcinowego (użyliśmy 50 g)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane umieścić w malakserze i zmiksować (kilka pulsów) do otrzymania bardzo drobnych płatków. Nie powinny mieć konsystencji mąki, takie większe okruszki dodają ciastkom lepszej struktury. Dodać do nich roztopione masło i dokładnie wymieszać.
W misie miksera umieścić jajko i cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ubić do połączenia. Zmiksowaną masę dodać do płatków owsianych z masłem i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać na blachę w 8 cm odstępach - ciasteczka bardzo rosną. Na każde ciastko 2 łyżeczki masy, z której uformować kółko, lekko spłaszczyć (można jedno ciastko upiec na próbę).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 6 - 10 minut, aż brzegi ciasteczek będą zarumienione. Wyjąć, przestudzić na blaszce (zaraz po upieczeniu będą miękkie), po przestudzeniu przenieść na kratkę.
Dodatkowo:
200 g czekolady gorzkiej (lub gorzkiej i mlecznej - pół na pół) roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
Ciasteczka smarować z jednej strony czekoladą, odkładać na kratkę. Można też sklejać je czekoladą, jak markizy.*
Upiekliśmy je od razu po powrocie z przedszkola z myślą o świętym Mikołaju.
Chłopakom już niespecjalnie trzeba pomagać w kuchni. Właściwie sami upiekli te ciacha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz