piątek, 25 lipca 2014

Tarta z jagodami jak u Babo

         Babo wybrał się z Ajszą, kurą, psem i ulubionym pluszakiem do lasu. Zanim przestraszyła ich rodzina dzików, udało im się nazbierać jagód. W domu wspólnymi siłami upiekli tartę z jagodami i bitą śmietaną.

       
       U nas nie było aż tylu rąk do pracy. Ciasto i śmietanę przygotowałam ja, ale chłopcy dzielnie pomagali.

Janek miesza:


Juju pilnuje:



A oto przepis:

TARTA Z JAGODAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

kruche ciasto
130 g masła o temperaturze pokojowej
pół łyżeczki soli
35 ml mleka
175 g mąki 
pół łyżeczki cukru pudru 
1 żółtko 

owoce 
400 - 450 g jagód 
60 g cukru pudru 
1,5 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 


Wszystkie składniki na kruche zagniatamy. Ciasto owinięte w folię schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 
Piekarnik nagrzewamy do 220ºC.
Smarujemy masłem formę na tartę o średnicy 25 cm i oprószamy mąką. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę. Nakłuwamy widelcem. 
Przebrane, umyte owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Równomiernie wykładamy je na cieście. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i pieczemy 30 minut. 
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Podajemy z bitą śmietaną.



Eva Susso, Benjamin Chaud "Babo chce", Zakamarki 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz