U nas nie było aż tylu rąk do pracy. Ciasto i śmietanę przygotowałam ja, ale chłopcy dzielnie pomagali.
Janek miesza:
Juju pilnuje:
A oto przepis:
TARTA Z JAGODAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
kruche ciasto
130 g masła o temperaturze pokojowej
pół łyżeczki soli
35 ml mleka
175 g mąki
pół łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
owoce
400 - 450 g jagód
60 g cukru pudru
1,5 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na kruche zagniatamy. Ciasto owinięte w folię schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220ºC.
Smarujemy masłem formę na tartę o średnicy 25 cm i oprószamy mąką. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę. Nakłuwamy widelcem.
Przebrane, umyte owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Równomiernie wykładamy je na cieście. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i pieczemy 30 minut.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Podajemy z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz