sobota, 13 czerwca 2015

Prawa lata

   Lato to gofry z bitą śmietaną i truskawkami popijane koktajlem truskawkowym*.


  Gofry piekę najczęściej z tego przepisu Doroty:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

   Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce.

 Śmietanę mamy z syfonu.



 A koktajl to truskawki, jogurt i trochę miodu.

*Juju jadł bez śmietany i truskawek z własnej, nieprzymuszonej woli. Po zjedzeniu gofra zjadł samą bitą śmietanę. Na raty podobno jest zdrowiej. Zresztą sam powiedział, przeżuwając gofra:
- Gofly są bardzo zdrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz