Gofry piekę najczęściej z tego przepisu Doroty:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce.
Śmietanę mamy z syfonu.
A koktajl to truskawki, jogurt i trochę miodu.
*Juju jadł bez śmietany i truskawek z własnej, nieprzymuszonej woli. Po zjedzeniu gofra zjadł samą bitą śmietanę. Na raty podobno jest zdrowiej. Zresztą sam powiedział, przeżuwając gofra:
- Gofly są bardzo zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz