środa, 24 lutego 2016

Die kleinen Bären in Wien

czyli Misie w Wiedniu.
   Misie to przedszkolna grupa Janka, które w ostatnich dniach w ramach zajęć poznają europejskie stolice. I tak dzieci już "we Włoszech" robiły makaron, "w Brukseli" tworzyły czekoladowe arcydzieła, a "w Moskwie" piekły rosyjskie ciasteczka. A ponieważ Wiedeń jest mi szczególnie bliski i nie najgorzej znany, zostałam zaproszona jako "gość specjalny" na zajęcia o stolicy Austrii.


   Rozmawialiśmy o Austrii, Alpach, pierwszej kawiarni, polskiej husarii, balu w operze, wiedeńskich przysmakach.  Oglądaliśmy zdjęcia. Dotykaliśmy i wąchaliśmy kawowe ziarenka.


Słuchaliśmy i bawiliśmy się do muzyki Straussa.

 






     Energię uzupełniliśmy, pijąc kakao po wiedeńsku z samodzielnie przez dzieciaki ubitą śmietaną. 




   Na zagrychę był prawie oryginalny tort Sachera (upieczony przeze mnie). 



    Na sam koniec Misie rozwiązywały łamigłówki i kolorowały zwierzaki z wiedeńskiego ZOO oraz bawiły się w Hundertwassera, ozdabiając wiedeńską kamienicę. 







    Materiały dostaliśmy od ZOO Tiergarten Schönbrunn oraz Kunsthaus Wien. Vielen Dank!

   Zajęcia z przedszkolakami były bardzo ciekawe. Misie to przemiłe dzieciaki. To było dla mnie nowe doświadczenie - pierwszy raz pracowałam z tak małymi dziećmi. Wniosek: Mój podziw dla pań przedszkolanek jest w pełni uzasadniony. Ale i tak jeszcze wpadnę do Gumisiowego Gaju, o ile mnie zaproszą.
    Jak ja się cieszę, że chłopcy trafili do tak fantastycznego przedszkola.


   A oto przepis na Sachertorte:
Tort Sachera

ciasto (według Demela)
16 porcji, ϕ 24 cm
160 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
7 jajek
180 g gorzkiej czekolady 70%
130 g drobnego cukru
160 g mąki pszennej
200 g dżemu morelowego

 Dna dwóch takich samych tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni Celsjusza, najlepiej z termoobiegiem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Masło, cukier puder i roztopioną czekoladę umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać, aż powstanie kremowa masa. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.
Białka wraz z drobnym cukrem ubić na sztywną, błyszczącą pianę. Jedną trzecią piany dokładnie wymieszać z masą maślano-czekoladową. Dodać pozostałą pianę i delikatnie, lekko, niezbyt dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę. Dodać do masy. Bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Przełożyć do tortownic, delikatnie wyrównać. Piec około 40 minut, do suchego patyczka.
Dżem morelowy przełożyć do garnuszka i mieszając, zagotować. Posmarować jeden wystudzony blat. Przykryć drugim. Posmarować pozostałym dżemem. Poczekać aż lekko zastygnie.
W tym czasie przygotować polewę.

polewa (według Sarah Wiener)
60 g oleju kokosowego
200 g cukru pudru
40 g kakao
4-5 łyżek gorącej wody

Cukier puder wymieszać z kakao. Dodać wodę i wymieszać. Powinna powstać gęsta masa. Gdy będzie zbyt sucha, dodać odrobinę wody. Olej kokosowy rozpuścić. Gorący wymieszać z masą kakaową. Posmarować polewą tort - górę i boki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz