poniedziałek, 5 grudnia 2016

Czekamy!

     Jak zwykle z ciasteczkami dla Mikołaja i marchewkami dla reniferów. Tym razem upiekliśmy pyszne, mocno czekoladowe, ale można udawać, że bardzo zdrowe, bo na mące razowej i z gorzką czekoladą, a przede wszystkiem super szybkie ciasteczka. Super szybkie, bo Janek chciał piec z nami, a miał dziś jeszcze lekcję gry na pianinie.
       
Przepis mamy od Doroty.
Składniki na 2 blaszki ciastek (około 18 sztuk):
 1 jajko
3/4 szklanki jasnego brazowego cukru
70 g masła, roztopionego
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady    






    W naczyniu roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem. Dodać lekko przestudzone masło, wymieszać. Do masy dodać mąkę razową, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, roztopioną czekoladę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste. Dodać czekoladę, wymieszać. 
  Ciasto wykładać łyżką na blaszkę do ciastek wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, w sporych odstępach. Na każdą porcję pełną łyżkę ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez 13 - 15 minut, do zbrązowienia. 
 Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz