Dla regeneracji sił po basenie Ucierane z truskawkami.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak jednego z naszych ukochanych wydawnictw - Dwie Siostry. Książka nie jest specjalnie przygotowana dla dzieci, ale ponieważ to książka kucharska, chłopcy ją lubią.
Poniżej przepis. Piekłam z mąką ziemniaczaną - budyniu z paczki nie dodaję, bo to dodatkowy niepotrzebny cukier i chemia. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
UCIERANE Z TRUSKAWKAMI
20 dag masła
16 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej (lub jedna torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat waniliowy lub śmietankowy (użyłam domowego ekstraktu waniliowego)
ok. 50 dag truskawek
kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru pudru
Wszystkie składniki podgrzać do temp. pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając (gdyby masa się trochę zwarzyła, dodać nieco mąki i dalej ucierać, aż będzie jednolita). Na koniec dodać aromat i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto włożyć do blaszki, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki (nie kroiłam, matki dwójki dzieci są zwolnione z krojenia), całość posypać kruszonką.
Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz