wtorek, 3 grudnia 2013

Budyń waniliowy

- Musiu, zlobmy coś piśnego!
- A co byś chciał?
- Budiń!

No to zrobiliśmy. Oczywiście domowy.
Przepis jest dziecinnie prosty. Zawsze wychodzi. Polecamy. Jest "piśny".


Domowy budyń waniliowy

0,5 l mleka
laska wanilii (wystarczy już połowa)
2-3 łyżki cukru
łyżka masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii, cukrem i masłem.
Pół szklanki mleka miksujemy dokładnie z mąką i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając (lub miksując). Zmniejszamy ogień. Doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy - aż zgęstnieje.
Jemy gorący albo już "wystygniony".
Smacznego!

2 komentarze:

  1. o! Całkiem pysznie się zapowiada ;) A można zamiast wanilii dodać hmm... kakao? Czekoladę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ktoś lubi, to polecam: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/05/bardzo-czekoladowy-budyn.html :D

    OdpowiedzUsuń