- A co byś chciał?
- Budiń!
No to zrobiliśmy. Oczywiście domowy.
Przepis jest dziecinnie prosty. Zawsze wychodzi. Polecamy. Jest "piśny".
Domowy budyń waniliowy
0,5 l mleka
laska wanilii (wystarczy już połowa)
2-3 łyżki cukru
łyżka masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii, cukrem i masłem.
Pół szklanki mleka miksujemy dokładnie z mąką i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając (lub miksując). Zmniejszamy ogień. Doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy - aż zgęstnieje.
Jemy gorący albo już "wystygniony".
Smacznego!
o! Całkiem pysznie się zapowiada ;) A można zamiast wanilii dodać hmm... kakao? Czekoladę?
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi, to polecam: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/05/bardzo-czekoladowy-budyn.html :D
OdpowiedzUsuń