Chłopcy ostatnio stali się fanami Elmo, Potwora Ciasteczkowego i reszty ekipy z Ulicy Sezamkowej. Gdy Janek dziś zapytał, czy możemy coś upiec, od razu pomyślałam o amerykańskich cookies - jak dla Ciasteczkowego.
Przepis wygrzebaliśmy w książce "Demels großes Weihnachtsbuch. Backrezepte für Kekse, Strudel und Desserts", którą kupiłam, gdy mieszkaliśmy jeszcze w Wiedniu. Marka Demel mówi sama za siebie. Orzechy makadamia z oryginalnego przepisu zastąpiliśmy żurawiną.
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Przepis wygrzebaliśmy w książce "Demels großes Weihnachtsbuch. Backrezepte für Kekse, Strudel und Desserts", którą kupiłam, gdy mieszkaliśmy jeszcze w Wiedniu. Marka Demel mówi sama za siebie. Orzechy makadamia z oryginalnego przepisu zastąpiliśmy żurawiną.
100 g cukru
100 g jasnego brązowego cukru
130 g miękkiego masła
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
1 średnie jajko
240 g mąki
5 g proszku do pieczenia
100 g żurawiny
100 g drażetek z białej czekolady lub posiekanej białej czekolady
Oba rodzaje cukru, masło, sól i cukier waniliowy mieszamy mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy jajko i znowu mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Znowu mieszamy. Na końcu dodajemy żurawinę i czekoladę i mieszamy. Każdą część formujemy w wałek o grubości ok. 4 cm. Kroimy je w 2,5 centymetrowe plastry.
Plastry układamy, lekko spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować spore odstępy między ciastkami - urosną w szerz!
Pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp. 165 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika trzeba (niestety) odczekać, aż lekko podstygną i zesztywnieją, zanim zdejmiemy je z blachy.
Atilla Dogudan "Demels großes Weihnachtsbuch. Backrezepte für Kekse, Strudel und Desserts", Österreich 2008
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz