sobota, 4 października 2014

Cynamonowe bułeczki jak u Cynamona i Trusi

      Cynamona i Trusię uwielbiają obaj chłopcy. Juja ulubiona książeczka to "Wierszyki od stóp do głów", bo w niej ptaszek narobił Cynamonowi na głowę, a "kupka" to ostatnio jedno z jego ulubionych słów. Janek za to najbardziej lubi "Wierszyki na okrągły rok". W niej to Cynamon i Trusia zabierają na wędrówkę w poszukiwaniu lata bułeczki cynamonowe.
- Mamusiu, upieczemy buły cynamonowe?
Upiekliśmy. Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. Przepyszne!
Przepis pochodzi stąd, podaję go za Polką.


KANELBULLAR
 Z przepisu wychodzi ok. 60 bułek! 

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
150 - 200 g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
1 decylitr cukru (100 - 120 g)
malutka łyżeczka soli (na złamanie smaku)
1 - 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
14 decylitrów pszennej mąki dobrego gatunku (800 - 850 g)

Nadzienie:
200 - 300 g masła
1,5 decylitra cukru (150 g)
4 - 6 łyżek cynamonu ew. masa migdałowa/marcepanowa

Do posmarowania:
jajka rozbełtane perłowy cukier (taki gruby)
ew. lukier, coby było bardziej świątecznie

 Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i prawie całą makę - na wyczucie. Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min. 
 Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie. W międzyczasie wymieszać nadzienie. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty z raczej prostymi brzegami (ok. 60x25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką - nie będzie się kleiło do stołu. Rozprowadzić nadzienie - po prostu posmarować każdy prostokąt tą cynamonową masą (im jej więcej, tym lepsze buły). Zwinąć w rulon. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony, to około 2 cm każdy kawałek powinien mieć. Niech sobie teraz buły rosną pół godziny. 
  Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C. Można "macnąć" bułę, jak się ciasto szybko podnosi to wyrosło dostatecznie. Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem. 
   Piec około 5-8 min, ale zerkać na ciasto! Niech sobie ciut przestygną pod ściereczką...





    Po zjedzeniu 3 bułeczek (spokojnie, są małe!) Julek postanowił sprawdzić, czy rzeczywiście upiekliśmy takie jak u Cynamona i Trusi.


Chyba się udało, bo tę czwartą też zjadł, mówiąc "mmmm" i "Mniam, mniam".

Obie książeczki z wierszykami o Cynamonie i Trusi, a nawet trzy, bo jest jeszcze "Cynamon i Trusia. Wierszyki o złości i radości", możecie kupić na stronie wydawnictwa Zakamarki.

"Cynamon i Trusia. Wierszyki na okrągły rok", Ulf Stark, Charlotte Ramel, wyd. Zakamarki 2010
"Cynamon i Trusia. Wierszyki od stóp do głów", Ulf Stark, Charlotte Ramel, wyd. Zakamarki 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz