- Tato, poszliśmy na stragan. Nie było jagódek, ale były czeleśnie!
No i upiekliśmy ciasto z czereśniami "do góry nogami". Przepis mamy od Doroty. Ciasto jest pyszne, proste i robi się je błyskawicznie - 15 minut z wydrylowaniem wiśni. No a piecze się przecież samo.
ODWRÓCONE CIASTO Z CZEREŚNIAMI
150 g masła
3/4 szklanki cukru (lub odrobinę mniej)
5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 - 400 g czereśni, wydrylowanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na gładką, białą masę. Dodawać do jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć czereśnie, na nie wylać ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez pół godziny, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, do tzw. suchego patyczka (sprawdzić szybciej). Ciasto wyjąć z formy, podawać czereśniami do góry, oprószone pudrem.
Ciasto rośnie z lekką górką, należy ją po upieczeniu ściąć/wyrównać nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz