środa, 18 czerwca 2014

Zaczynamy sezon jagodowy

Do jogurt zamiast rodzynek wrzuciliśmy dziś jagody. I upiekliśmy jagodzianki waniliowe według przepisu Liski.
Przed nami pierogi z jagodami.





JAGODZIANKI

Zaczyn:
 20 g drożdży
 1/2 szklanki* mleka
 1/2 szkl mąki 1/4 łyżeczki cukru

Ciasto:
 120 g masła o temp pokojowej
 3/4 szkl cukru
 3 żółtka
 1/2 szkl mleka
 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
 1/4 łyżeczki soli
 skórka z cytryny (2 łyżki)
 3,5 szkl mąki

Nadzienie:
 jagody (ok. 30 dag)
 cukier do smaku (ok. 3/4 szkl - trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)
 cukier waniliowy

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut. Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.  
*używam szklanki o pojemności 200 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz