Przepis na torta di ricotta znalazłam w książce "Zielona Toskania" Aleksandry Seghi. To książka, którą czytam i zazdroszczę. I podziwiam przyjazny środowisku styl życia autorki, jej toskańskiej rodziny i przyjaciół. Staram się, jak mogę, ale jeszcze długa droga przed nami.
Tymczasem upiekliśmy ciasto. Proste, smaczne, z ricotty.
A książkę kupicie w wydawnictwie Mamania
TORTA DI RICOTTA
300 g ricotty
250 g cukru (użyłam 200 g trzcinowego)
300 g mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
Ricottę miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny oraz jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy powoli do ciasta. Formę (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm) smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
"Zielona Toskania", Aleksandra Seghi
Relacja 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz